Java Hu Hu Hou

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Sme zdvorilí,úprimní,tolerantní a pravdovravní?

Dnes sa zamýšľam nad otázkou: Sme zdvorilí, úprimní, tolerantní a pravdovravní?
Táto téma je dosť obsiažná tak začnem.
 
V dnešnom svete sa presadzuje názor pravdovravnosti a tolerancie.Zmôžem sa len na jedno: Je to klamstvo!Politika sa pretvaruje aká je spravodlivá a nič netají.Opäť ďalšia lož.Dokonca podvádzajú sami seba.Keď nastúpil na post amerického prezidenta Obama, všetci si mysleli, aké to bude skvelé, prvý prezident tmavej pleti.Doteraz nechápem, za čo dostal cenu za mier.Sľuboval odvolanie vojakov z Iraku.Stalo sa to?Nie!Krviprelievanie pokračuje ďalej.Zakrývajú to za lacné opony výhovoriek, ktoré, ako sa mi zdá, veľa ľudí zhltlo aj s navyjákom.Akí sme my ľudia naivní.Nemyslíte si, že politické kampane(propagandy) sú len klamstvá?Reči o tom, ako bude ľuďom lepšie, bude všetko lacnejšie.No určite...Dáme im svoj hlas vo voľbách a dostaneme za to pero s potlačou politickej strany, ktoré s obľubou berieme ako jeden nemenovaný český prezident.
 
Tolerancia.Jednoduché slovo, ale nie každý ho asi chápe správne.Môžem to podať na príklade z bežného života.Väčšina z Vás, už určite mala vzťah s opačným pohlavím.Partneri si na začiatku sľúbia, že si nechajú slobodu pre svojho „miláčika“, aby sa aj on mohol zabaviť so svojimi priateľmi.Tolerancia mizne momentom, keď sa jednému z ľúbostného páriku nepáči, aké aktivity robí jeho polovička alebo, že netrávi viac času s ním.Tu nastupuje stará známa žiarlivosť.Nie som si istý či som to podal v tom najlepšom príklade, keďže píšem rýchlo a nie som až taký sústredený, lebo toto je moja slohová práca do školy.
 
Zdvorilosť alebo inak slušnosť.Sedí chlapec v autobuse plnom ľudí.Nastúpi staršia pani.Pustí chlapec túto pani na svoje miesto?Odpovedzte si každý sám.V dnešnej dobe by som skôr povedal, že by sa tváril zamyslene, teda ju akože nevidí.Možno uvoľní miesto na upomenutie niekoho staršieho.Staršie ročníky by si možno v duchu povedali: „Kde je stará gentlemanská škola?“
 
A máme tu moju obľúbenú úprimnosť.Kto je úprimný?Možno ten, kto povie všetko čo má na srdci.Sú dva povedzme typy úprimnosti.Prvý je taký, keď poviete všetko úplne na rovinu. Teda čo na srdci to na jazyku.Druhý typ by som opísal takto.Povieš síce pravdu ale s omáčkami okolo toho.Aby si neurazil toho, komu to hovoríš.Každý prijíma pravdu inak.Obidve verzie úprimnosti majú iný efekt.Dúfam, že som to dobre opísal.
 
Mal by som už skončiť.Nemá význam sa nad tým hlbšie zamýšľať.Zhrniem to.Tento svet je kopa klamstva.Síce, nájdu sa aj tí, čo chcú zmeniť svet k lepšiemu.Ale je ich bohužiaľ málo.Úprimnosť vo vysokej politike, tolerancia voči tým, čo vyzerajú inak, pravdovravnosť ľudí, všetko z tohto upadá.Áno, každý by sa mal najskôr pozrieť sám na seba a začať meniť svoju osobnosť.
 
Ďakujem Vám za trpezlivé vypočutie.Mal by som Vám zaželať život bez klamstva, život s úprimnosťou a toleranciou.To je však nereálne.Tak mi aspoň dovoľte popriať aspoň o trošku krajší a lepší svet.

Zamyslenia | stály odkaz

Komentáre

  1. pravdovravný a úprimný
    vždy-všade-ku každému-za akýchkoľvek okolností-nemôžeme byť..
    je potrebná slušná diplomacia..
    je rozdiel=vedomé klamanie a prípadne zamlčovanie pravdy..z rôznych dôvodov..
    zdvorilí by sme mali byť vždy
    a tolerantný sa snažiť byť..ale niekedy musíš presadiť seba..
    joo..spolužitie je-holt-ťažká vec.. :-)))
    publikované: 03.05.2011 18:46:48 | autor: radosť (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. ja by
    som netvrdila, že celý svet žije v klamstve, ale v nevypovedanej pravde.
    slušnosť v autobuse- upozornil si niektorého mladého človeka, že by sa mal posaviť? Nie sme teda i my na vine, že tú neslušnosť podporujeme?
    Tolerancia- budem tolerantný dovtedy, kým nestratím úctu v očiach iných ale hlavne úctu samého voči sebe.
    Zdvorilosť sa musí učiť niekedy veľmi dlho a niekomu ani jeden celý život nestačí,
    publikované: 03.05.2011 19:28:10 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. tak
    určite , ako by povedali naši hokejisti :) máte pravdu :) ale ja som sa vyjadril skôr z tej pesimistickej strany... :) niečo ma napadlo tak som písal :) ako to vidím ja :) niektorí si povedia, že 16 ročný chalan nevie čo píše.. ale je to len môj názor na vec :)
    publikované: 04.05.2011 14:06:17 | autor: CrazyWolf (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Ja len k tomu autobusu
    JA sa tiež nepostavím, kým mi nepovedia... Ja mám totiž stále ten pocit, že na mňa zrúkne, že čo si myslím že je starý a prečo z neho robím kripla...
    (Väčšina mojich kolegov sú dôchodcovia a keby som ich bral ako dôchodcov tak ma utlčú :D)
    publikované: 04.05.2011 14:35:11 | autor: Iviak (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. CW,
    názor ti nikto neberie. Je to správny názor a celkom prekvapivý na 16 ročného výrastka. Porozmýšľaj a napíš opäť niečo takéto zmysluplné
    publikované: 05.05.2011 20:12:26 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014