Java Hu Hu Hou

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Oplatí sa snívať?

Oplatí sa snívať?
Dnes počas rozhovoru s čerstvým 50-tnikom, ktorý si prežil svoje, ma napadla táto myšlienka. Oplatí sa snívať?
Snívajú najmä mále deti, ktoré chcú mať veľký dom, rýchle auto, chcú byť smetiarmi, doktormi, športovcami. Takéto sny mal určite každý. Ja som túžil od detstva byť archeológom a mať šťastnú rodinu. Behom už spomínaného rozhovoru som akosi začal rozmýšľať o sne a skutočnosti. Ten ujo i rozprával ako on začínal, čo študoval a čo je z neho dnes... Jeho sny sa akosi nesplnili.
Človek v dnešnej dobe vyštuduje určitý odbor ale časom a vplyvom rôznych udalostí robí úplne niečo iné. Vytúžené sny sa rozplynuli ako ranná hmla. Životnými situáciami, ktoré sa dejú počas vášho bytia, ste donútený robiť úplne odlišné veci ako ste chceli. Z doktora je opravár, z učiteľky upratovačka. Človek mieni, život mení. Niečo na tom asi bude. Preto som uvažoval či sa mi vlastne oplatí snívať o budúcnosti. Jedno viem určite a to , že nebude taká ako si ju predstavujem. Môže sa mi spočiatku dariť , no stačí malá príhoda a som na dne. Svet sa mi začne rútiť, sny sú zničené. Áno, raz si hore a raz dole.
Z tohto všetkého som vydedukoval asi toto. Snívať asi nikdy neprestaneme. Aby sme sa nesklamali, skúsme snívať opatrne. Nechajme si v snoch nejaké rezervy. Alebo snívajme len keď spíme. Ale snívanie je aj na niečo dobré. Pesimisti sa možno spýtajú na čo. Mojou odpoveďou je tento citát, ktorým ukončím aj moje písanie. „Snívanie je jediným únikom z reality...“

 


Zamyslenia | stály odkaz

Komentáre

  1. raz mi jeden múdry muž
    povedal, keď som mu zo srdca priala nech sa mu splnia všetky sny, že to nechce, lebo by už nemal prečo žiť.....

    pekné zamyslenie, snívať sa má a risknúť aj nesplnené sny... nech nie je život jednotvárny...
    publikované: 20.08.2011 18:13:30 | autor: z-a-r-a (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Rudyard Kipling v básni Ak píše
    ....Ak dokážeš sniť, nedať však snom vládu, myslieť, no dumy neurobiť cieľom,
    do očí pozrieť víťazstvu i pádu, a rovnaký byť k tým dvom nepriateľom,................bude z teba Človek, syn môj milý.
    a ja vravím: tak prečo teda aj nesnívať?

    publikované: 20.08.2011 19:21:35 | autor: vasilisa26 (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Ale Ale....
    Nesúhlasím. Sny sú ako ciele. A kde by sme boli bez cieľov? Len tak ticho so zvesenými ramenami prijať každú prehru, každý zlý krok? nie. máme sny a robíme všetko preto, aby sa splnili a ak sa nesplnia, povieme, že je to kvoli mojej neschopnosti/lenivosti/ krutemu zasahu osudu. a nie preto, že že len preto. A ver mi, týmto sa riadim, a dosť to pomáha a zatiaľ som všade tam, kde som byť chcela!
    publikované: 21.08.2011 09:41:13 | autor: allegro (e-mail, web, autorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014